Skip to content

FAQ Transportsegling

FAQ – Vanliga frågor och svar om transportsegling

Vad är en transportsegling?
En transportsegling handlar helt enkelt om att vi behöver förflytta (transportera) fartyget Elida mellan våra olika verksamheter, till exempel mellan Sverige och södra Spanien. 
Här har vi då valt att öppna upp för allmänheten så alla som skulle vilja pröva på seglarlivet under en kortare period kan vara med.
Det brukar bli trevliga sträckor med mycket go’ gemenskap med folk i blandade åldrar.

Behöver man vara med hela sträckan?
Nej, det är därför vi delar in sträckan i olika etapper, för dem som av olika skäl inte har möjlighet, eller vill, vara med hela vägen. Man kan alltså välja mellan att vara med en, två eller fler etapper. Detta anges vid anmälan.

Vilka kan vara med?
Alla över 18 år som kan klara av att bo och röra sig på en båt är välkomna att följa med. Även barn är välkomna, men då i vuxens sällskap. Vi har ingen övre åldersgräns.
Den som ska segla med kommer att behöva ha med sig ett signerat friskintyg (se här). Detta innebär inte att man inte får ha några kroniska diagnoser, såsom diabetes, allergi eller annat, eller måste ha kroppen i topptrim, utan att man är frisk nog att kunna klara sig själv och vistas på ett fartyg under en begränsad tid.
Intyget kräver heller ingen läkarundersökning, utan bara att en sjuksköterska/läkare kan bedöma att personen tros klara av att segla med.

Måste man vara kristen för att få segla med?
Nej, det behöver man alls inte vara! Faktum är att majoriteten av våra transportseglare har visat sig inte ha någon bakgrund i kyrkan.
Dock kommer vi att ha en lunchbön varje dag, som är helt frivillig, med lite sång och någon som delar ett ord.

Vilka förkunskaper krävs?
Inga förkunskaper krävs, utan alla gör det man kan eller har intresse av att vilja lära sig

Vad innebär det rent praktiskt?
I korthet innebär själva seglingen att man kommer med i ett vaktlag som är i tjänst 2 x 4 timmar per dygn (t ex 8–12 morgon och kväll), då man hjälps åt med styrning, segelföring, kökstjänst etc. Detta följs sedan av åtta timmars ledig tid, så kallad frivakt. 
Vid större segelföringsbyten (hissa/ta ner segel) eller akutsituationer kan man dock behöva hoppa in även under sina lediga timmar.
Vid påmönstring önskar vi att man ankommer till fartyget dagen innan utsatt avresedag; detta så möjligheten finns att kunna avsegla tidigt på morgonen om det skulle vara mest fördelaktigt med tanke på väder och vindar.
Likaså önskar vi att man inte bokar hemresa förrän tidigast dagen efter angivet ankomstdatum (oftast stannar Elida kvar över natten vid etappskifte).

Stannar vi någonstans längs vägen?
Ja, brukar vi generellt försöka göra kortare stopp längs etappsträckan – för lite glass, fylla på matvaror och allmänt sträcka på benen. (Undantag för etappen Gran Canaria–Portugal som oftast sker i en sträckning.)
Vid en eventuell lite längre ledig tid i land ordnas ibland ingengemensam måltid ombord, utan det är då upp till var och en att antingen köpa mat i land, eller laga sin egen mat ombord av det som finns (liksom att städa och diska upp efter sig).

Hur säkra är angivna datum och orter för de olika etapperna?
Livet på sjön är alltid beroende av väder och vindar! rför är det bra att redan från början ställa in sig på att vara flexibel. Detta kan ibland innebära att man kanske måste tillbringa en natt på vandrarhem/B&B om fartyget blir sent till ett etappskifte, eller i väntan på hemflyg. Eller så kanske vädret gör att man behöver ta sig till en närliggande ort
Men oftast stämmer de datum och orter vi har satt ut.
(Skulle vi behöva ändra ort och/eller dag snabbt inpå ett etappskifte meddelar vi alla anmälda.)

Ordnar och betalar Elida mina resor till och från fartyget?
Nej, varje resenär ansvarar själv för alla kostnader för resor till och från Elida (inkl eventuell extra buss/tågresa om vi snabbt måste ändra påmönstringsort).

Vad ska man ha med sig?
Detta är så klart väldigt personligt, men nedan har vi listat några saker som är bra att ha med sig:
• Kläder & skor etc lämpliga för etappen – skulle det bli riktigt kyligt finns det varma flytoveraller att låna ombord, men underställ, mössa och vantar brukar vara skönt att ha på Nordsjön, medan etapper söderut oftast innebär mer av shorts och t-shirt. Se till att skorna har bra greppsula.
• Regnställ/vindjacka/seglarställ.
• Badkläder.
• Solskydd och/eller keps.
• Handduk och lakan – ta med underlakan, påslakan och örngott; obs! sovsäck är förbjudet pga brandrisken (täcke & kudde finns ombord).
• Giltigt pass.
• Påskrivet friskintyg (se här) – detta ska du ha med dig ihop med ditt pass och kunna visa upp om det skulle bli kontroll av kustbevakning eller hamnmyndighet (du behöver alltså inte skicka in det till oss). Läs mer om detta under frågan Vilka kan vara med?.
• Eventuell bok eller annan sysselsättning.

Packa med fördel i mjuk väska (bag), om möjligt, vilket är enklare att stuva ombord. Det kan hända att vi blir många, så tänk igenom vad du behöver och packa klokt.

Vi har flytväst till låns, samt försäkring som täcker all vistelse ombord. 

Hur bor man ombord?
På Elida har vi fyra olika hyttsektioner för medseglare. Varje sektion har fyra hytter med två kojer vardera; alltså åtta bäddar per sektionFör enkelhets skull blandar vi inte män och kvinnor i de olika sektionerna.
Två av sektionerna har dusch och toa, men detta finns även uppe på däck.
Det är lite trångt och enkelt, men funktionellt.

Finns det elektricitet och wifi ombord?
All elektricitet ombord kommer från antingen solceller eller generator. När det gäller laddning av elektronisk utrustning har vi 220-uttag i vår salong, men vi får bara ladda om vi går för maskin, har generatorn i gång eller ligger till kaj med landström. Så behöver man ladda ofta, kan det vara en god idé att ha med en powerbank eller solcellsladdare.
När det gäller internetuppkoppling har vi inget tillgängligt wifiombord, utan det är upp till var och en att koppla upp via eget mobilnät när vi får landkänning. Ute till havs kommer det inte att finnas någon täckning alls.

Vad kostar det att vara med, och vad ingår?
Själva seglingen kostar inget, men vi brukar samla in till en pott som täcker mat (frukost, lunch, fika, middag samt ”nattamat” för nattvakterna) och logi: €45 per person och dygn (€35 för pensionärer och barn/studerande).
Detta betalas enklast med kontanter eller Swish (nummer: 123 161 1060).

Hur anmäler man sig?
Anmäl ditt intresse till Karin (karin@elida.se), som har koll på hur många platser det finns kvar för varje etapp.
Ibland kan det finnas platser kvar sent inpå en avsegling – men ibland går platserna åt fort. Så det är ändå bra att vara ute i god tid.