Skip to content

Konstruktörens ord

Så här säger konstruktören om Elida V:

Elida V är inte en skuta. Hon är vad man kallar en ”performance megayacht” – alltså en mycket stor och snabbgående segelyacht. Den är mer modern än klassisk, den är nytänkande, den är banbrytande – den är framtiden!

Elida V kommer att bli världens första glasfiberfartyg som får segla med många passagerare på alla världens hav. Glasfibern valde vi på grund av dess styrka i förhållande till dess vikt. Elida V är något större än Elida IV, men väger bara ungefär hälften och det är här vi ska leta efter den fart vi har utlovat.

Inspirationen är inte helt överraskande hämtad från de många Volvo Ocean Race-projekt som vi [Danish Yacht Design] har varit med om att assistera under årens lopp.

Skrovet har allt det ett modernt skrov ska och bör ha med avsikt på prestanda och lättmanövrerbarhet. Fartyget är faktiskt ultramodernt i hela sitt tänkande. Hon är och blir en pärla. Som arkitekt skulle jag vilja visa detta för min omgivning.

Elida V blir stor – hon blir enorm! Egentligen inte så mycket större än Elida IV, men återigen, eftersom hon skapas mer som segelyacht än skuta, kommer dess proportioner att se annorlunda och mycket iögonfallande ut. Det kommer att lysa kraft om henne.
Inte en, utan två master som nätt och jämt kommer under Älvsborgsbron, lämnar utrymme för en enorm segelyta, som framför allt på öppna vinklar och undanvind ger fartyget en fartpotential som inte många båtar matchar.

Under däck är kontrasten mellan en typisk megayacht och Elida V slående. Marmorgolv, läder och mahogny är utbytt mot just ingenting. Fatyget är även under däck apterat som en racerbåt. I detta fall är det dock inte racerbåten som har varit inspirationskällan, utan klassiska skolfartyg, som med minimal lyx fokuserar på det enda viktiga: havet, resan och gemenskapen. Där lyxbåten har komfort, har vi i designteamet istället tänkt på säkerhet, fysiskt lagarbete och enkelhet.
Även under däck kommer båtens storhet till beskådning. Visa mig den megayacht som kan ha mer än hundra människor församlade i samma utrymme. Svar: Elida V.

Elida V blir ett spektakulärt och helt säkert välkommet möte längs Sveriges kuststräcka, liksom andra och mer kontinentala kuster.

Det är en mäktig känsla att förklara för människor att detta fartyg kommer från ens ritbord. Ännu mäktigare blir dock känslan att i 15 knops vind sitta på fördäckets läsida och titta på skepp som möter hav i total stillhet och overklig fart.

/Jacob Vierö, skeppskonstruktör, Danish Yacht Design, Danmark