Skip to content

Pilgrim 2018

PILGRIM 2018 – A FRIENDSHIP FOR SOLIDARITY, DEMOCRACY AND HUMAN RIGHTS

Under hösten 2018 företog Elida en resa till Israel för första gången. Detta var en manifestationssegling med två syften: dels att uppmärksamma situationen för kristna i Mellanöstern som just nu svårt förföljs, ibland med hot om utplåning, dels att lyfta upp Israel som den enda demokratin i området, denna stat där mänskliga rättigheter är en självklarhet och som är enda landet i Mellanöstern där kristna grupper växer.Tillsammans med oss ombord hade vi ett drygt 50-tal personer som ville stå med oss i denna manifestation, såväl privatpersoner och präster som journalister och politiker.Bemötandet vi fick var överväldigande och långt utöver något vi någonsin kunnat föreställa oss, med öppna dörrar till både gemene israelen på gatan och myndigheter på nationell nivå, för att inte tala om media.

Under våra elva dagar i Herzliyas hamn mötte vi hundratals personer som kom för att besöka fartyget, vi blev inbjudna till både utrikesdepartementet och Knesset (parlamentet), liksom svenska ambassaden, vi höll öppna konserter med vårt eget musikteam, vi bjöds hem till armenska kristna i Gamla stan i Jerusalem, vi deltog i flera tv-program och tidningsintervjuer, vi besökte och fick uppmuntra människor i Ashdod, på gränsen till Gaza, i deras utsatta situation, och mycket mycket mer.

Detta att vi kom från just Sverige, som så länge odlat frostiga diplomatiska relationer med Israel, och att vi kom enbart för att visa kärlek, uppmuntran och vänskap, visade sig betyda enormt mycket.

Redan Lennart ”Tarren” Abrahamsson (Elidas grundare) talade om att vi en dag skulle komma att segla till Israel – och nu har vi fått se hans dröm gå i uppfyllelse. Bara framtiden kan utvisa vad detta kan leda till framöver.

Under menyerna till vänster har vi samlat diverse material om seglatsen, såsom kapten Stefan Abrahamssons uttalanden om satsningen, en sammanfattning skriven av Diana Paduch Abrahamsson, medresenärers resedagböcker, och länkar till medieinslag.