Hemseglatsen är påbörjad!

Tidigt på morgonen den 1 april lossade Elida tamparna från Las Palmas hamn, där vi legat i karantän i några veckor. Efter många dagars velande – ska vi avsegla, ska vi inte? – fattades beslutet att bege oss hemåt.

Det är inget enkelt beslut. Eftersom så gott som hela Europa stängt sina gränser, inklusive hamnar, betyder det att vi måste segla hela sträckan Las Palmas–Göteborg, cirka 2 200 sjömil, i ett svep, och bunkra mat därefter.
Det betyder också att om någon allvarlig olycka eller sjukdom skulle tillstöta längs vägen, så kan vi inte då heller söka upp en hamn. Eller om ett väderomslag skulle tvinga oss gå för motor en längre sträcka, så kan vi inte bunkra mer olja längs vägen.
Svåra beslut att fatta. Men behovet att få hem fartyg och besättning vägde tyngre, så nu är vi på väg.

Man kan ju åtminstone se det positiva i att vi inte lär behöva sitta i karantän när vi kommer hem till Sverige …

Som ni förstår och säkert har läst i våra sociala medier har ju alla våra verksamhetsplaner kastats omkull för våren, med alla inställda läger och övriga seglingar. Och nu när även Almedalen ställts in ändras även våra planer för sommarturné och uppstart av Pilgrim 2020, som i övrigt ser osäker ut i nuläget (vi återkommer mer definitivt om det).

Men vi har fantastiska – och många – trofasta vänner! Det har blivit påtagligt tydligt de senaste veckorna. Vi är överrumplade över alla glada tillrop, förböner och ekonomisk stöttning. STORT TACK, alla! Ni anar inte vad det betyder för oss! Det är tack vare detta vi ens kunde göra alla nödvändiga förberedelser för att kunna segla hem.
Åh, vad vi är tacksamma och glada över er alla, våra kära vänner! Herren ska sannerligen löna er för ert stora hjärta.
Vi är inte ”i hamn”, även rent bildligt, när det gäller ekonomin, men vi tar oss hem.

Nej, striden är inte över, för vare sig oss eller världen i stort, där vi alla, globalt, står tillsammans på ett historiskt sätt. Aldrig (sedan syndafloden?) har väl hela världen drabbats så totalt på samma sätt.
Låt oss förenas i gemensam bön om att Herren ska möta sina älskade människor med sin kärlek, tröst och omsorg.

Vi ska försöka skriva nya uppdateringar från vår färd hemåt så snart tillfälle (läs: stabil internetuppkoppling) ges. Just nu ser vädret, efter flera veckors stormande, ut att hålla sig fint ett tag. Vi får bara leva med ”gammelsjön” …
Vilket äventyr vi hamnat i, va?!

Stora och varma digitala kramar (annat är ju inte tillåtet numera) från oss alla på Elida!

Dag 13 i Spaniens karantän

Vi har nåtts av fler avbokningar av de läger som skulle fyllt vårens kalender och rent ekonomiskt blir det ett stort tapp för oss. Hela säsongen hänger såklart på en skör tråd och vi förstår naturligtvis varför. Ingen går omärkt förbi det som händer i vår värld.
Det är också väldigt tråkigt att tänka på alla dessa ungdomar som inte får åka på sina konfirmationsläger.

Vi anser att vi behöver be om folkets hjälp nu. För att klara av en säsong utan seglingar behövs gåvor in. Vill du och har du möjlighet så hjälp oss gärna! Alla siffror finns nederst i texten! Eller här.

Vi ligger fortfarande kvar i Las Palmas. Släpper vi tamparna måste vi ta oss hela vägen hem i ett svep och vi har rustat oss för det. Men valet är ändå inte enkelt. Just nu pendlar vi mellan att knipa luckan av fint seglingsväder som nu visar upp sig enligt vädersidorna på nätet eller att ligga kvar. Luckan skulle kunna ge oss chansen att oss upp på ett mycket angenämt sätt till Portugal. Därefter får man i så fall hoppas att det fortsätter positivt och att vi kan ta oss hem utan alltför tuffa förhållanden.

Vi får inga tydliga besked om man åtminstone får ankra längsmed kusten då hamnarna är stängda, utan endel säger absolut nej och andra menar att det är klart man får. Flera säger att det är inte deras bord utan vi måste söka vidare efter svaret. Vi kanske får räkna med att det inte går och se det som en bonus om det fungerar.

Besättningen ombord har också reducerats med fyra personer som var tvungna att ta den chans de hittade med flyg hem. Det innebär alltså att vi nu är elva vuxna ombord plus tre barn. Ett absolut minimum för en sådan här resa.

Vi vet ju att det inte kommer gå att bunkra på hela resan men vi har köpt två stora plasticiteter som vi ska ha på akterdäck med extra diesel i för nödsituation.

Endel människor råder oss att ligga kvar och vänta in tills läget i världen ändrar sig. Endel säger ta er hem så snart ni kan. Vad händer om någon blir sjuk ombord? Det är ett ganska svårt beslut att ta för Stefan denna gång.

Barnen har ju sedan tidigare sin skola på distans så de fortsätter som vanligt och deras lärare Nathalie, som övervakar deras arbete ringer och kollar hur det går för dem ofta. Det ska nog gå bra även om det skulle ta sin tid innan vi är hemma. Ute på böljan har vi dock inget internet när vi inte har täckning på mobilerna så då får de studera havet och repetera gamla grejor.

För att inte såsa igen av karantänen görs det en del jobb ombord, så som att bättra färg där det behövs, sätta på nytt läder på styrrattarna, putsa allt rostfritt, fixa vissa elektriska saker som behövts ta itu med, vi lagar mat och handlar inför den långa resan. Vi tänker att det är bra att upprätthålla ett så vanligt liv som möjligt så att ingen går ner sig eller sover bort dagarna.

Men visst blir samlingarna runt måltiderna lite längre än vanligt och där delar man senaste nytt om världens händelser och lägger fram olika teorier om hur man borde behandla läget.
Så rutiner och tider har hittills legat kvar hos oss och det har funkat fint. Vi håller modet uppe!

Vi vill verkligen rikta ett tack till er som hittills varit med och stöttat upp verksamhetens framtid ekonomiskt. Det är en bit påväg och det ger oss ändå hopp att se och märka att folk runt omkring tror på Elidas varande och vill att vi fortsätter! Och alla ni som ber, tack för det! Det betyder faktiskt mer än ni kan tro. Det visar att vår lilla värld här ombord, just nu, är betydligt större!

Vi fortsätter att kämpa på och tror att framtiden är ljus trots allt! Vill du vara med och se till att det finns möjlighet till det för Elidas del så är alla medel välkomna. Ingen gåva är för liten!

Bankgironummer: 240-9001 (tillhör Stiftelsen Elida)
Swishnummer: 1231611060

För gåvor från utlandet:
• Organisationsnummer: 556641-4289
• Stiftelsens registreringsnummer: 802423-9926
• Bank: Nordea
• IBAN-nummer: SE 68 3000 0000 0404 2130 3928
• BIC-kod: NDEASESS
Ange “Stiftelsen Elida” som mottagare.

DAG 9 I KARANTÄN

Var dag kollar vi noga över hur vädret ger sig. Än så länge har det inte visat sig från sin bästa sida och vi vågar inte ge oss av. Natten till idag var det väldigt mycket vind så vi fick lägga extratampar och gå upp och kolla läget med jämna mellanrum under natten. Hela dagen idag har det också blåst.

Vi kollar vädret flera gånger var dag för att se hur det ser ut framöver men det ligger ett stort oväder och lurar uppe vid Iberiska halvön och får man inte gå in i hamn (vilket de gav besked om att man inte får idag) i Spanien eller Portugal har vi först England att lita på och det kan innebära att vi måste segla rakt in i stormen. Men i dessa dagar kan ju även England stänga vilken dag som helst och vi förbereder oss på att kunna segla hela vägen.

Ombord är vi femton vuxna plus tre barn och sex av oss tillhör besättningen. De andra skulle vara med och segla en vecka upp till Malaga där vi skulle gå iland imorgon men nu tvingas de alltså segla med oss hela vägen. Vi söker möjlighet för en som behöver hem till jobb men det verkar inte finnas flyg inom rimliga priser eller som ens går att komma med. Vi får se hur det går för honom.

Vi får hälsningar från er där ute på många olika vis! Stort tack för det. Det behövs och gör skillnad. Tre tidningar har skrivit om oss, GT, Världen Idag och Nya Dagen. Det känns ju också roligt att de bryr sig och får ju fler att uppmärksamma vår situation.
Den känns såklart mycket osäker då vi inte vet hur framtiden blir. Så är det för oss alla nu, över stora delar av vår jord, men vi säger det igen, vi är tacksamma för all ekonomisk hjälp vi kan få!

Dagarna fyller vi med trevliga måltider och många samtal plus att det jobbas på båten med olika uppgifter som kanske kommit lite efter under skarp verksamhet. Alla är glada och gemenskapen är väldigt god men samtidigt blir det såklart lite saker att ordna med, som tex lägenhetsnycklar till boendet i Sverige som ligger kvar i boendet i Spanien (som de skulle till), jobbrelaterade frågor, familjer som frågar när man kommer hem och sådär. Men mellan skurarna som kommer här i Las Palmas så fortsätter vi att gå och handla för att ha fullt med mat ombord och söker lösningar och svar för vår långa resa.
Vi önskar er allt gott!

Ge gärna en gåva för att säkerställa Elidas framtid!

Swishnummer: 1231611060

Bankgironummer: 240-9001 (tillhör Stiftelsen Elida)

Vi återkommer med mer information så snart vi vet mera. Tack att du följer oss och tack för alla era förböner och peppande hälsningar! Det gör stor stor skillnad! Tack också för ert stöd i gåvor!

För gåvor från utlandet:

  • Organisationsnummer: 556641-4289
  • Stiftelsens registreringsnummer: 802423-9926
  • Bank: Nordea
  • IBAN-nummer: SE 68 3000 0000 0404 2130 3928
  • BIC-kod: NDEASESS

Ange “Stiftelsen Elida” som mottagare

Dag 5 i karantän

Vi tänkte det kunde vara dags för en liten uppdatering av läget hos oss!

Till att börja med så ligger vi fortfarande kvar i Las Palmas hamn. Vi håller på att bunkra upp och göra Elida klar för avsegling men kan fortfarande inte bara lämna. Hur lång tid det tar tills dess vet vi i nuläget ännu inte.

Det blåser nämligen rejält utanför Gran Canaria och det är inte läge att ge sig ut i dessa väder med en ovan besättning. Egentligen inte med en van heller och lämnar vi kaj, där vi nu ligger, har vi tre dygn på oss att lämna spanskt vatten och vi får inte återvända. Hur länder längs vägen gör med sina gränser återstår att se och det kan naturligtvis ändra sig från ena dagen till den andra och upp till Madeira har vi ca tre dygn. Till Portugals fastland ca sju. Vi måste således vara rustade för en segling hela vägen till Sverige utan chans till bunkrande längs vägen om vi släpper förtöjningarna. Vi kanske inte får tag i varken olja eller mat.

Vad det gäller seglingen hem så är vi nu 15 personer ombord. Vi har hittat en ung tysk och en ung italienare som vill hänga på. Tre av dessa femton är barn. Endast sex personer är vana vid en sådan segling som detta innebär. Ska man segla behöver man verkligen veta vad man gör innan man ger sig av. Vilket är rätt, vad är smart?  Vi vänder och vrider på alla alternativ.
Flygen som går hemåt är proppfulla och dyra och att lämna Elida här i hamnen oövervakad är inte ett alternativ.

Här nere får man endast gå av båten om man ska handla eller gå till apoteket. Och då en person i taget.
Som tur var är folket ombord på gott humör och hade vi varit ute på sjön är ytan inte större 😊. Så det där är kanske en sak vi är bra på! Men det är klart ovant att inte få röra sig fritt när vi ligger till kaj.

Varje år har vi en puckel att ta oss över i februari som brukar vara lite kämpig ekonomiskt men klarar vi den så brukar det lätta såhär dags när bokningsbekräftelser betalas och läger kommer ombord. Nu är läget så att det kommer inga pengar in och två stora läger som skulle vara nu i dagarna här har förlorats.

Vi har nu börjat märka att människor ser vår situation och det rör sig något på kontot. I dagsläget kan vi betala hamnavgiften fram till nu och det är fantastiskt. Framtiden är oviss för alla och vi förstår att många kämpar med sitt men vill också vara ärliga och säga som det är. Vi behöver hjälp!

Ge gärna en gåva för att säkerställa Elidas framtid!

Swishnummer: 1231611060
Bankgironummer: 240-9001 (tillhör Stiftelsen Elida)

Vi återkommer med mer information så snart vi vet mera. Tack att du följer oss och tack för alla era förböner och peppande hälsningar! Det gör stor stor skillnad! Tack också för ert stöd i gåvor!

För gåvor från utlandet:

  • Organisationsnummer: 556641-4289
  • Stiftelsens registreringsnummer: 802423-9926
  • Bank: Nordea
  • IBAN-nummer: SE 68 3000 0000 0404 2130 3928
  • BIC-kod: NDEASESS

Ange “Stiftelsen Elida” som mottagare

I karantän i Spanien

I rådande stund ligger vi med Elida i Las Palmas, Kanarieöarna. Spanien.

Spanien som i i tre dagar varit i karantän och som kommer vara så ett bra tag framöver.
Originalplanen var att vi skulle göra vår första etapp hemåt till Malaga med start i måndags. Där skulle vi ta ombord ett konfirmandläger från södra Sverige men naturligtvis går detta läger inte att genomföra.
Efter dem skulle vi ha ett konfirmandläger med våra egna konfirmander som självklart inte heller blir av som planerat.

Om Elida lämnar hamnen i Las Palmas innebär de stängda gränserna att man inte kan komma tillbaka till någon spansk hamn på minst en månad.
I går stängde även Frankrike sina gränser och i skrivande stund undersöker vi möjligheterna att gå i hamn i Portugal eller på Gibraltar.
Annars kan det bli en en riktigt lång långsegling på tre veckor hem till Sverige. Vi vet ju inte om vi kommer in i en enda hamn på vägen hem. Så vi vet helt enkelt inte exakt hur vi ska göra.

Allt detta innebär ett väldigt stort avbräck för oss eftersom det är svårt att flyga in besättning. Vi hamnar också i stora ekonomiska utmaningar, eftersom en stor del av vårens seglingar är helt avblåsta.

Det är bekymmersamt men stämningen är ändå god ombord. Alla försöker göra det bästa av situationen och passar på att göra service och underhåll på båten.
Varje dag har vi gemensam lunchbön och tid för enskild bön. Vi inser att vi måste be för det här. Vi kan inte prestera något för att det ska bli bättre men bön har ju aldrig försämrat ett läge precis!

Vi vet att Guds ord manar oss att inte oroa oss eller göra oss extra bekymmer! Det litar vi på och försöker vi hålla oss till för i snart 60 år har verksamheten funnits och det tack vare Gud och människor som stöttat. Men nu ser vi tider då vi behöver extra hjälp!

I rådande omständigheter får vi alla tacka Gud för hans omsorg och storhet. Det är gott att Han finns för oss alla i såväl glädje som svårigheter. Det är gott att veta att vårt hopp är satt till Honom som råder över allt.
Vi förstår inte alltid allt som händer eller hur vi ska tackla situationer men kanske kan dessa tider av ovisshet och sjukdom ge oss ett större mått av medlidande med de som har det än värre på vår jord. Kanske kan vi komma närmare insikterna om att störst av allt är kärleken och finna kärnan och styrkan i att sätta andra före sig själv, i dessa tider.

Vill du hjälpa oss ekonomiskt i detta svåra läge skulle vi bli väldigt tacksamma!

• Bankgironummer: 240-9001 (tillhör Stiftelsen Elida)

• Swishnummer: 1231611060

eller tryck på länken nedan så finner du de uppgifter du behöver. Stort tack på förhand!

Oavsett, vi återkommer när vi har mer att meddela!

Allt gott så länge!

Här finns en artikel att läsa om saken i Världen idag.

Besättning på Elida

Vill du utmanas, har du en längtan efter att resa och att se nya platser och önskar du vara en del av ett team som berätta för andra om sin kristna tro — då kanske Elida är någonting för dig. Vi är ett glatt gäng volontärer som tillsammans arbetar för att föra fartyget framåt och för att få våra gäster att ha en härlig upplevelse ombord på ‘den seglande kyrkan’.

Vi tar in ansökningar löpande och är du nyfiken på att veta mer om vad det innebär att arbeta som CREW på Elida så trycker du på länken nedan:

Vi behöver din hjälp!

Vi är djupt tacksamma för allt stöd som Elida har fått genom åren, men vill samtidigt informera om den utmaning som vi nu står inför i månadsskiftet augusti-september.

Ta chansen att segla mot Spanien

Du vet väl att du nu har chansen att göra en havssegling som många har drömt om men alltför få tagit sig tiden att uppleva?!

Elida ska segla ifrån Göteborg till Malaga i södra Spanien med några olika stopp längs vägen. Kanske är det nu i andra halvan av september som du ska mönstra ombord för en liten tid och uppleva naturen på det mest magnifika vis tillsammans med ett gäng andra glada äventyrare ombord på en riktigt härlig segelbåt som just Elida är?

Hav, vindar, delfiner, valar, sångstunder, gemenskap över alla åldrar och fantastiska vyer. Ge dig själv en upplevelse utöver det vanliga och kom med oss!

 

Segla med oss!

Varför inte göra något annorlunda i sommar?! Till exempel ge dig ut på en riktigt härlig segling längs Sveriges vackra kuster? Nu finns chansen för dig att hänga med på en fem dagar lång segling emellan Stockholm till Halmstad. Inga förkunskaper behövs men du får uppleva seglingens äkta tjusning i sommarsköna Sverige! Tryck nedan så kan du få mer info och möjligheten att anmäla dig Sweden offshore, Stockholm—Halmstad. Eller varför inte Halmstad—Göteborg?

Välkommen!

Sommarturné 2019

Sommaren står inför dörren och vi ger oss som vanligt ut vår sommarturné! Välkommen ska du vara!

Sedan 1964 är Elida känd för att lägga till vid bryggor och ha en Gudtjänst under öppen himmel. Sång och musik varvat med livsberättelser och därefter möjlighet att komma ombord och kika på båten eller ta en enkel fika. Välkommen att vara med!

Tryck på länken nedan så ser du hela schemat!
Kontakta oss

Vi är inte tillgängliga just nu, men du kan skicka ett e-postmeddelande så återkommer vi så snart som möjligt.

Skriv din sökfras och tryck på Enter