Dags för årets amortering

Nu närmar sig årets största ekonomiska utmaning för Elida, under ett väldigt speciellt år. Det är dags för årets amortering till banken, som ska ske i månadsskiftet augusti-september. Vi har i dagarna skickat ut en folder med information om vad som händer i arbetet och vill du läsa den kan du trycka på länken: elida-2020-aug

Inget av det vi gör genom Elida hade varit möjligt utan att människor står med oss i bön och med ekonomisk hjälp. Genom hela Elidas historia har verksamheten burits genom “folkets” engagemang och gåvor. Tack för det engagemanget!

Om du vill ge mer kontinuerligt, på regelbunden basis, kan du ansluta dig till Elida PartnerShip.
Om du vill ge en engångsgåva kan du göra det genom en insättning på vårt bankgiro eller via Swish.

Om du märker din gåva med din adress alternativt mejladress skickar vi dig ett nyhetsbrev ett par gånger om året som tack!

• Bankgironummer: 240-9001 (tillhör Stiftelsen Elida)
• Swishnummer: 1231611060

Hjälp oss att göra vårt arbete! Genom din gåva gör du det möjligt att för oss att beröra människor på platser och i situationer som är unika för Elidas arbete.

För gåvor från utlandet:
• Organisationsnummer: 556641-4289
• Stiftelsens registreringsnummer: 802423-9926
• Bank: Nordea
• IBAN-nummer: SE 68 3000 0000 0404 2130 3928
• BIC-kod: NDEASESS

Ange “Stiftelsen Elida” som mottagare.

 

VAD HÄNDER MED PILGRIM

PILGRIM – en segling för vänskap, solidaritet, demokrati och mänskliga rättigheter

Den planerade höstens segling till Israel har, efter noggrant övervägande, flyttats till nästa år, 2021. Med tanke på det speciella världsläge vi nu ser behövs det nog inte någon närmare förklaring av skälet till denna framflyttning.

Vi är nu helt inställda på att kunna avsegla i augusti nästa år, för att göra en insegling i Israel vid månadsskiftet september/oktober. Vi för just nu samtal med bland annat den israeliska ambassaden i Sverige, liksom med flera andra aktörer som på olika sätt är engagerade i vår segling.

Uppstart för denna manifestationsseglingen kommer att bli under Almedalsveckan på Gotland, samma år, där vi kommer att lyfta de viktiga frågor som Pilgrim handlar om. Överlag vill vi lyfta många viktiga frågor som vi tror Gud vill att vi pekar på i samhällsdebatten. 

Därmed planerar vi använda den kommande vintern för att förbereda oss inför nästa år, bland annat genom att sprida kunskap och hålla informationsmöten. Dessutom ges det tid för underhåll av Elida V, sådant som kommer av närapå fem varv runt jorden i seglade sjömil.

För detta kommer vi att behöva stöd i såväl ekonomi som praktiska händer – mer detaljerat upprop om detta kommer under hösten. Men framför allt behövs mycket bön så att vi kan bryta igenom i medielandskapet och därigenom beröra människor och ge en röst åt sanningen.

Vi önskar er en välsignad höst!

/Stefan Abrahamsson, med besättning

Kick-off på havet

I rådande tider har planering fått läggas om för oerhört många, såväl privatpersoner som företag, så även för oss på Elida.
Detta gör att vi fått möjlighet att öppna vår bokning för endel dagsseglingar och företagsevent i september och oktober! Vi menar, vad kan väl vara bättre än att umgås ute och samtidigt göra något väldigt roligt? 

Konfirmera dig hos oss

Kanske är det dags för dig eller någon du känner att konfirmera sig?

Vi siktar på ett par härliga konfirmandgrupper under året som kommer! Kom och var en av dem som kniper en plats i vår grupp som vi kallar för ”Musikkonfa” eller varför inte besöka våra grannländer runt Baltikum samtidigt som du tar din konfirmation?

BORTA BRA MEN HEMMA BÄST

Med ca 2400 sjömil bakom oss från Las Palmas—Öckerö utan att ha landstigit någonstans längs vägen känns det oerhört fint att lägga till hemma i Sverige.

Resan har varit väldigt fin ändå. Mycket motorgång i och för sig och de extra cisternerna visade sig vara nödvändiga. Sista biten kände vi oss nödgade att segla oavsett då alla 5000 liter diesel nästan är slut. Men det var fina vindar så det gick bra.

Visst har det rört på sig endel och den natt vi låg för ankar och stormen kom krävde också sitt men annars så har vi sluppit den värsta lutningen det mesta. Det var något dygn som erbjöd rejäl klättring ombord men det var riktigt roligt då solen lyste och det var hyfsat varmt ändå.

I sista stund innan vi lämnade Las Palmas mönstrade det också ombord en kock som förgyllt våra måltider med extra allt och det tackar väl ingen nej till?

Alla har fått dra sitt strå till stacken, såväl 13-åringen som den äldste ombord. Alla har styrt, diskat och vaktat dag som natt. Vår ettåring har mest glatt oss andra med sina framsteg och sina skickliga sjöben men han har också låtit oss hålla oss vaksamma så att han är kvar ombord eller inte druttar ner i någon hyttsektion. Men även med honom har det gått bättre än förväntat! I alla fall om vi frågar modern. Pappan visste nog hela tiden att det skulle gå bra...

Efter denna inledande säsong på året som startade med att besättningen flög ned till Elida i Cartagena den 21 januari så ska vi låta oss ha någon vecka helt ledigt. Därefter ska vi börja ta tag i de utmaningar vi står inför nu med inställda läger.

Det öppnar för en del restaurering av Elida som vi tänker ta tag i men vi är också väldigt nyfikna över hur sommaren ter sig. Finns möjligheten är vi sugna på att segla i Bohuslän och göra det vi alltid gjort; Nämligen berätta om hoppet, om vår Gud som älskar gränslöst, om nåden till oss människor och möjligheten att bli förlåten för våra synder och om friden som övergår allt förstånd. Kanske är det nu en tid där människor lyssnar på ett annat vis. Men som sagt, detta styrs mycket av omständigheterna och hur Sverige bestämmer sig att tackla Corona

Oavsett så vill vi tacka alla er som följt oss, peppat oss, burit oss i böner inför Gud och tänkt på oss medan vi seglat hem! Stort TACK allihop! Det har burit oss!

Ett särskilt tack till de hjältar som hjälpt till att segla hem Elida denna gång! Må Gud välsigna er!

Så snart vi har mer att berätta om framtiden kan du läsa det här!

Allt gott!

Hälsningar Crew.

FÖRSTA BENET AVKLARAT

I onsdags morgon släppte vi förtöjningarna och gav oss av norrut emot Sverige. Båten är bunkrad med mat för en riktigt lång resa, eftersom vi inte kan gå iland någonstans innan vi når Sverige. Likaså har vi två stora cisterner som vi fyllt upp med ungefär 2 kubikmeter extra diesel. Känns bra då vi vårt första ben fått gå mestadels för motor.

Nu går vi längs med Portugals kust och tar oss sakta men säkert norrut.

Det har varit en lugn fin resa såhär långt. Ganska varmt och bara några få regnskurar. Då vi inte seglat så mycket har det inte heller varit mycket lutning men havet har dock bjudit på lite gammalsjö sedan blåsvädren innan. Men inte något särskilt störande ändå.

Djuren har visst inte varit på sitt bästa glänsarhumör men vi har fått skåda ett par sköldpaddor och några delfiner här och där. En vakt hade turen att se dem i mareld.

Ombord har vi en god gemenskap och härliga måltider med mycket skratt och tjöt. Precis som det ska vara!

Även om det inte är så mycket här ute på böljan som vittnar om att påsken kommer nu så har vi börjat ge oss på påskens texter på lunchsamlingarna och det gör susen! Då kommer man riktigt nära kärnan.

Väderprognoserna framåt verkar tro på medvind och god fart. Det låter ju inte så dumt! Därtill hoppas vi ju på att den varma våren ska följa i takt med oss uppemot Skandinavien för vem vill inte ha den liksom?

Allt gott

Hemseglatsen är påbörjad!

Tidigt på morgonen den 1 april lossade Elida tamparna från Las Palmas hamn, där vi legat i karantän i några veckor. Efter många dagars velande – ska vi avsegla, ska vi inte? – fattades beslutet att bege oss hemåt.

Det är inget enkelt beslut. Eftersom så gott som hela Europa stängt sina gränser, inklusive hamnar, betyder det att vi måste segla hela sträckan Las Palmas–Göteborg, cirka 2 200 sjömil, i ett svep, och bunkra mat därefter.
Det betyder också att om någon allvarlig olycka eller sjukdom skulle tillstöta längs vägen, så kan vi inte då heller söka upp en hamn. Eller om ett väderomslag skulle tvinga oss gå för motor en längre sträcka, så kan vi inte bunkra mer olja längs vägen.
Svåra beslut att fatta. Men behovet att få hem fartyg och besättning vägde tyngre, så nu är vi på väg.

Man kan ju åtminstone se det positiva i att vi inte lär behöva sitta i karantän när vi kommer hem till Sverige …

Som ni förstår och säkert har läst i våra sociala medier har ju alla våra verksamhetsplaner kastats omkull för våren, med alla inställda läger och övriga seglingar. Och nu när även Almedalen ställts in ändras även våra planer för sommarturné och uppstart av Pilgrim 2020, som i övrigt ser osäker ut i nuläget (vi återkommer mer definitivt om det).

Men vi har fantastiska – och många – trofasta vänner! Det har blivit påtagligt tydligt de senaste veckorna. Vi är överrumplade över alla glada tillrop, förböner och ekonomisk stöttning. STORT TACK, alla! Ni anar inte vad det betyder för oss! Det är tack vare detta vi ens kunde göra alla nödvändiga förberedelser för att kunna segla hem.
Åh, vad vi är tacksamma och glada över er alla, våra kära vänner! Herren ska sannerligen löna er för ert stora hjärta.
Vi är inte ”i hamn”, även rent bildligt, när det gäller ekonomin, men vi tar oss hem.

Nej, striden är inte över, för vare sig oss eller världen i stort, där vi alla, globalt, står tillsammans på ett historiskt sätt. Aldrig (sedan syndafloden?) har väl hela världen drabbats så totalt på samma sätt.
Låt oss förenas i gemensam bön om att Herren ska möta sina älskade människor med sin kärlek, tröst och omsorg.

Vi ska försöka skriva nya uppdateringar från vår färd hemåt så snart tillfälle (läs: stabil internetuppkoppling) ges. Just nu ser vädret, efter flera veckors stormande, ut att hålla sig fint ett tag. Vi får bara leva med ”gammelsjön” …
Vilket äventyr vi hamnat i, va?!

Stora och varma digitala kramar (annat är ju inte tillåtet numera) från oss alla på Elida!

Dag 13 i Spaniens karantän

Vi har nåtts av fler avbokningar av de läger som skulle fyllt vårens kalender och rent ekonomiskt blir det ett stort tapp för oss. Hela säsongen hänger såklart på en skör tråd och vi förstår naturligtvis varför. Ingen går omärkt förbi det som händer i vår värld.
Det är också väldigt tråkigt att tänka på alla dessa ungdomar som inte får åka på sina konfirmationsläger.

Vi anser att vi behöver be om folkets hjälp nu. För att klara av en säsong utan seglingar behövs gåvor in. Vill du och har du möjlighet så hjälp oss gärna! Alla siffror finns nederst i texten! Eller här.

Vi ligger fortfarande kvar i Las Palmas. Släpper vi tamparna måste vi ta oss hela vägen hem i ett svep och vi har rustat oss för det. Men valet är ändå inte enkelt. Just nu pendlar vi mellan att knipa luckan av fint seglingsväder som nu visar upp sig enligt vädersidorna på nätet eller att ligga kvar. Luckan skulle kunna ge oss chansen att oss upp på ett mycket angenämt sätt till Portugal. Därefter får man i så fall hoppas att det fortsätter positivt och att vi kan ta oss hem utan alltför tuffa förhållanden.

Vi får inga tydliga besked om man åtminstone får ankra längsmed kusten då hamnarna är stängda, utan endel säger absolut nej och andra menar att det är klart man får. Flera säger att det är inte deras bord utan vi måste söka vidare efter svaret. Vi kanske får räkna med att det inte går och se det som en bonus om det fungerar.

Besättningen ombord har också reducerats med fyra personer som var tvungna att ta den chans de hittade med flyg hem. Det innebär alltså att vi nu är elva vuxna ombord plus tre barn. Ett absolut minimum för en sådan här resa.

Vi vet ju att det inte kommer gå att bunkra på hela resan men vi har köpt två stora plasticiteter som vi ska ha på akterdäck med extra diesel i för nödsituation.

Endel människor råder oss att ligga kvar och vänta in tills läget i världen ändrar sig. Endel säger ta er hem så snart ni kan. Vad händer om någon blir sjuk ombord? Det är ett ganska svårt beslut att ta för Stefan denna gång.

Barnen har ju sedan tidigare sin skola på distans så de fortsätter som vanligt och deras lärare Nathalie, som övervakar deras arbete ringer och kollar hur det går för dem ofta. Det ska nog gå bra även om det skulle ta sin tid innan vi är hemma. Ute på böljan har vi dock inget internet när vi inte har täckning på mobilerna så då får de studera havet och repetera gamla grejor.

För att inte såsa igen av karantänen görs det en del jobb ombord, så som att bättra färg där det behövs, sätta på nytt läder på styrrattarna, putsa allt rostfritt, fixa vissa elektriska saker som behövts ta itu med, vi lagar mat och handlar inför den långa resan. Vi tänker att det är bra att upprätthålla ett så vanligt liv som möjligt så att ingen går ner sig eller sover bort dagarna.

Men visst blir samlingarna runt måltiderna lite längre än vanligt och där delar man senaste nytt om världens händelser och lägger fram olika teorier om hur man borde behandla läget.
Så rutiner och tider har hittills legat kvar hos oss och det har funkat fint. Vi håller modet uppe!

Vi vill verkligen rikta ett tack till er som hittills varit med och stöttat upp verksamhetens framtid ekonomiskt. Det är en bit påväg och det ger oss ändå hopp att se och märka att folk runt omkring tror på Elidas varande och vill att vi fortsätter! Och alla ni som ber, tack för det! Det betyder faktiskt mer än ni kan tro. Det visar att vår lilla värld här ombord, just nu, är betydligt större!

Vi fortsätter att kämpa på och tror att framtiden är ljus trots allt! Vill du vara med och se till att det finns möjlighet till det för Elidas del så är alla medel välkomna. Ingen gåva är för liten!

Bankgironummer: 240-9001 (tillhör Stiftelsen Elida)
Swishnummer: 1231611060

För gåvor från utlandet:
• Organisationsnummer: 556641-4289
• Stiftelsens registreringsnummer: 802423-9926
• Bank: Nordea
• IBAN-nummer: SE 68 3000 0000 0404 2130 3928
• BIC-kod: NDEASESS
Ange “Stiftelsen Elida” som mottagare.

DAG 9 I KARANTÄN

Var dag kollar vi noga över hur vädret ger sig. Än så länge har det inte visat sig från sin bästa sida och vi vågar inte ge oss av. Natten till idag var det väldigt mycket vind så vi fick lägga extratampar och gå upp och kolla läget med jämna mellanrum under natten. Hela dagen idag har det också blåst.

Vi kollar vädret flera gånger var dag för att se hur det ser ut framöver men det ligger ett stort oväder och lurar uppe vid Iberiska halvön och får man inte gå in i hamn (vilket de gav besked om att man inte får idag) i Spanien eller Portugal har vi först England att lita på och det kan innebära att vi måste segla rakt in i stormen. Men i dessa dagar kan ju även England stänga vilken dag som helst och vi förbereder oss på att kunna segla hela vägen.

Ombord är vi femton vuxna plus tre barn och sex av oss tillhör besättningen. De andra skulle vara med och segla en vecka upp till Malaga där vi skulle gå iland imorgon men nu tvingas de alltså segla med oss hela vägen. Vi söker möjlighet för en som behöver hem till jobb men det verkar inte finnas flyg inom rimliga priser eller som ens går att komma med. Vi får se hur det går för honom.

Vi får hälsningar från er där ute på många olika vis! Stort tack för det. Det behövs och gör skillnad. Tre tidningar har skrivit om oss, GT, Världen Idag och Nya Dagen. Det känns ju också roligt att de bryr sig och får ju fler att uppmärksamma vår situation.
Den känns såklart mycket osäker då vi inte vet hur framtiden blir. Så är det för oss alla nu, över stora delar av vår jord, men vi säger det igen, vi är tacksamma för all ekonomisk hjälp vi kan få!

Dagarna fyller vi med trevliga måltider och många samtal plus att det jobbas på båten med olika uppgifter som kanske kommit lite efter under skarp verksamhet. Alla är glada och gemenskapen är väldigt god men samtidigt blir det såklart lite saker att ordna med, som tex lägenhetsnycklar till boendet i Sverige som ligger kvar i boendet i Spanien (som de skulle till), jobbrelaterade frågor, familjer som frågar när man kommer hem och sådär. Men mellan skurarna som kommer här i Las Palmas så fortsätter vi att gå och handla för att ha fullt med mat ombord och söker lösningar och svar för vår långa resa.
Vi önskar er allt gott!

Ge gärna en gåva för att säkerställa Elidas framtid!

Swishnummer: 1231611060

Bankgironummer: 240-9001 (tillhör Stiftelsen Elida)

Vi återkommer med mer information så snart vi vet mera. Tack att du följer oss och tack för alla era förböner och peppande hälsningar! Det gör stor stor skillnad! Tack också för ert stöd i gåvor!

För gåvor från utlandet:

  • Organisationsnummer: 556641-4289
  • Stiftelsens registreringsnummer: 802423-9926
  • Bank: Nordea
  • IBAN-nummer: SE 68 3000 0000 0404 2130 3928
  • BIC-kod: NDEASESS

Ange “Stiftelsen Elida” som mottagare

Dag 5 i karantän

Vi tänkte det kunde vara dags för en liten uppdatering av läget hos oss!

Till att börja med så ligger vi fortfarande kvar i Las Palmas hamn. Vi håller på att bunkra upp och göra Elida klar för avsegling men kan fortfarande inte bara lämna. Hur lång tid det tar tills dess vet vi i nuläget ännu inte.

Det blåser nämligen rejält utanför Gran Canaria och det är inte läge att ge sig ut i dessa väder med en ovan besättning. Egentligen inte med en van heller och lämnar vi kaj, där vi nu ligger, har vi tre dygn på oss att lämna spanskt vatten och vi får inte återvända. Hur länder längs vägen gör med sina gränser återstår att se och det kan naturligtvis ändra sig från ena dagen till den andra och upp till Madeira har vi ca tre dygn. Till Portugals fastland ca sju. Vi måste således vara rustade för en segling hela vägen till Sverige utan chans till bunkrande längs vägen om vi släpper förtöjningarna. Vi kanske inte får tag i varken olja eller mat.

Vad det gäller seglingen hem så är vi nu 15 personer ombord. Vi har hittat en ung tysk och en ung italienare som vill hänga på. Tre av dessa femton är barn. Endast sex personer är vana vid en sådan segling som detta innebär. Ska man segla behöver man verkligen veta vad man gör innan man ger sig av. Vilket är rätt, vad är smart?  Vi vänder och vrider på alla alternativ.
Flygen som går hemåt är proppfulla och dyra och att lämna Elida här i hamnen oövervakad är inte ett alternativ.

Här nere får man endast gå av båten om man ska handla eller gå till apoteket. Och då en person i taget.
Som tur var är folket ombord på gott humör och hade vi varit ute på sjön är ytan inte större 😊. Så det där är kanske en sak vi är bra på! Men det är klart ovant att inte få röra sig fritt när vi ligger till kaj.

Varje år har vi en puckel att ta oss över i februari som brukar vara lite kämpig ekonomiskt men klarar vi den så brukar det lätta såhär dags när bokningsbekräftelser betalas och läger kommer ombord. Nu är läget så att det kommer inga pengar in och två stora läger som skulle vara nu i dagarna här har förlorats.

Vi har nu börjat märka att människor ser vår situation och det rör sig något på kontot. I dagsläget kan vi betala hamnavgiften fram till nu och det är fantastiskt. Framtiden är oviss för alla och vi förstår att många kämpar med sitt men vill också vara ärliga och säga som det är. Vi behöver hjälp!

Ge gärna en gåva för att säkerställa Elidas framtid!

Swishnummer: 1231611060
Bankgironummer: 240-9001 (tillhör Stiftelsen Elida)

Vi återkommer med mer information så snart vi vet mera. Tack att du följer oss och tack för alla era förböner och peppande hälsningar! Det gör stor stor skillnad! Tack också för ert stöd i gåvor!

För gåvor från utlandet:

  • Organisationsnummer: 556641-4289
  • Stiftelsens registreringsnummer: 802423-9926
  • Bank: Nordea
  • IBAN-nummer: SE 68 3000 0000 0404 2130 3928
  • BIC-kod: NDEASESS

Ange “Stiftelsen Elida” som mottagare

Kontakta oss

Vi är inte tillgängliga just nu, men du kan skicka ett e-postmeddelande så återkommer vi så snart som möjligt.

Skriv din sökfras och tryck på Enter